Ekvádorská čokoláda od Marks & Spencer je “najzelenšia” čokoláda na svete

Ekvádorská čokoláda od Marks & Spencer je “najzelenšia” čokoláda na svete

Sponzorované odkazy:

Máte chuť na kúsok výbornej horkej čokolády? Stačí siahnuť po ekvádorskej od Marks & Spencer. Tú môžete navyše bez váhania volať “najzelenšia” čokoláda na svete. Je zdravá, pretože obsahuje až 72% kakaa a iba prírodné zložky. “Najzelenšia” je preto, lebo patrí do skupiny výrobkov, ktoré nenechávajú uhlíkovú stopu (áno, jej výroba nezaťažuje životné prostredie). Ako je to možné? Všetky emisie CO2, ktoré vznikajú výrobou, Marks & Spencer neutralizuje tým, že zasadí nové stromy. A to nie je všetko… Na obale nájdete aj logo Fairtrade. To vám dá istotu, že táto čokoláda pochádza z obchodu, ktorý stojí na spravodlivých pravidlách. Tie rešpektujú záujmy farmárov zo vzdialených kútov sveta. To nie je zlé na čokoládu, čo poviete?

Ekvádorská čokoláda od Marks & Spencer je “najzelenšia” čokoláda na svete (http://blog.mapaobchodov.sk)

Príbeh čokolády

Provincia Manabi sa nachádza v centrálnom Ekvádore. 673 malých poľnohospodárov, ktorí sú združení vo Fortaleza Cooperative, pestujú kakaovníky. Tie sa používajú na výrobu horkej ekvádorskej čokolády Marks & Spencer. Tá je obľúbená nielen kvôli svojej výraznej chuti a vysokej kvalite (obsahuje až 72% kakaa a iba prírodné zložky), ale aj preto, lebo s Marks & Spencer si môžete byť istí, že výroba nezaťažuje životné prostredie.

Ekvádorská čokoláda od Marks & Spencer je “najzelenšia” čokoláda na svete (http://blog.mapaobchodov.sk)

Ako je to možné? Je to vlastne celkom jednoduché. Výroba každeho tovaru, vrátane čokolády, má za následok škodlivé emisie CO2 do ovzdušia. Najlepšie CO2 neutralizujú stromy, ktoré ho jednoducho povedané “vdychujú” a zároveň produkujú kyslík. Marks & Spencer s týmto počíta. Zrátané sú emisie CO2 od zasadenia kakaovníka až po moment, keď je čokoláda v taške zákazníka. Marks & Spencer potom spočíta, že koľko stromov je potrebných vysadiť pre “vyrovnanie skóre” s prírodou. Aké jednoduché! Dostávame niečo sladké, kým stromy rastú a absorbujú oxid uhličitý produkovaný počas celého cyklu životnosti čokolády!

Ekvádorská čokoláda ponúka viac benefitov. Táto pochúťka nesie vznešenú značku Fairtrade, čo znamená, že nielen robí náš život sladší, ale tiež zlepšuje životy farmárov a ich rodín v Manabi. Fairtrade sa prenáša do reálnych príjmov pre poľnohospodárov, dlhodobých zmlúv a ďalších prostriedkov na rozvoj svojich komunít. Tieto finančné prostriedky im pomohli vybudovať modernú sušičku kakaových zŕn a zariadenie na ich fermentáciu.

Ekvádorská čokoláda od Marks & Spencer je “najzelenšia” čokoláda na svete (http://blog.mapaobchodov.sk)

Okrem horkej čokolády z Ekvádoru, Marks & Spencer ponúka dva iné druhy čokolády, ktoré sú uhlíkovo neutrálne a majú Fairtrade certifikáciu. Obe sú peruánske. Oswaldo, farmár z provincie Alto Huayabamba v Peru, hrdo nosí tričko s nápisom „Somos cacao“, čo znamená „Sme kakaovník“. „Tento závod zmenil naše životy,“ dodáva.

Ekvádorská čokoláda od Marks & Spencer je “najzelenšia” čokoláda na svete (http://blog.mapaobchodov.sk)
Ekvádorská čokoláda od Marks & Spencer je “najzelenšia” čokoláda na svete (http://blog.mapaobchodov.sk)